OPEN CALL: visuele interpretaties van 'the power of assembly'

Geschreven door: FOMU

January 26, 2022

Black History Month Belgium en het FOMU – Fotomuseum Antwerpen zijn op zoek naar uw visuele interpretaties van 'the power of assembly'.

Voor de komende vijfde editie van BHM organiseren we een openluchttentoonstelling in Antwerpen. Deze oproep is voor iedereen die momenten heeft vastgelegd in het BHM-thema van dit jaar 'the power of assembly'. Dit concept houdt het volgende in:

Het documenteren van de verschillende manieren waarop zwarte mensen in België door de jaren heen zijn samengekomen en in overleg hebben gehandeld om bewustzijn te creëren, vragen te stellen en nieuwe manieren van denken, handelen, zijn, creëren, en te verkennen.

56603245 1233019056847991 5403349139343802368 n

Samenkomen voor vriendschap, erediensten, spel, sport, leren, handel, protest, regeren, rouw, genezing of viering is fundamenteel. De Covid-19 pandemie van 2020 en 2021, en de protesten tegen structureel racisme in 2020 hebben nieuwe aandacht gebracht voor onze verlangens en behoefte om samen te komen. Groepen die plotseling in groten getale samenkomen kunnen een bron van hoop zijn. Door te bevestigen dat we nog steeds bestaan en ruimte innemen, is samenkomen een expressieve actie en een politiek significante gebeurtenis die zonder barrieres kan plaatsnemen. Een ‘assembly’ is niet de handeling van het bijeenbrengen van mensen. Een ‘assembly’ vertegenwoordigt de essentie van de mensen die zijn samengekomen en de synergie van hun kennis en engagementen. #bhmassembly

Voor deze oproep zijn we op zoek naar 10 visuele representaties van het BHM-thema van dit jaar. Heb jij beelden gemaakt die 'the power of assembly' representeren (door foto's te maken tijdens een ceremonie, bruiloft, feest, bijeenkomst, begrafenis, etc.)? Stuur ons je beeld(en) waarbij volgens jou de (in)formele bijeenkomsten die symbool staan voor de assemblee(s) van zwarte mensen in België vertegenwoordigd zijn.

Stuur uw beelden ten laatste op vrijdag 18/02 naar het volgende e-mailadres: antwerp@blackhistorymonth.be

Ons team zal op maandag 21/02 contact opnemen met de winnaars.

Veel succes!

Over de eerste tentoonstelling (2019):

Tijdens de tweede editie van BHM kregen enkele zwarte kunstenaars de kans om hun foto's te tonen in de inkomhal van FOMU. Het thema van deze editie was 'Zwarte kunst: de weg naar vrijheid'. Mensen werden gevraagd om hun foto's en/of video's te delen die antwoord gaven op de volgende vraag: Wat betekent vrijheid voor jou als Afro-Belg? Bekijk hier enkele getuigenissen.

Over FOMU

Het FOMU – Fotomuseum Antwerpen is een van de meest prestigieuze en toonaangevende musea voor fotografie in Europa. Het FOMU presenteert ambitieuze tentoonstellingen van jong talent en gevestigde waarden en verzamelt en beheert unieke collecties van fotobeelden, apparatuur en fotoboeken.

Sinds de tweede editie van het BHMB is het FOMU een van de kernpartners. Voor meer informatie, surf naar www.fomu.be

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/03/04/bhmb/