GENEROUS DONATION FROM La Piscine d’Activité vzw TO BLACK HISTORY MONTH BELGIUM

Geschreven door: Black History Month Belgium

March 28, 2021

We zijn verheugd om aan te kondigen dat we een zeer genereuze schenking hebben ontvangen van La Piscine d’Activité vzw.

Op 25 maart 2016 overleed Ludo Renders, oprichter en voorzitter van de vzw. Door zijn contacten met de Afrikaanse gemeenschap en ontwikkelingssamenwerking was Ludo de gepassioneerde leider van “Boulevard Amandla”, een intercultureel kunstforum dat bijna jaarlijks wordt georganiseerd door La Piscine d'Activité vzw. Het richtte zich op uitwisseling en kruisbestuiving tussen hedendaagse Afrikaanse kunst en hedendaagse Europese kunst. De verschillende edities van het kunstenfestival hadden vooral plaats in de omgeving van het De Coninckplein te Antwerpen. Vertrekkende vanuit het Afrikaanse karakter van deze buurt communiceerde La Piscine d’Activité vzw tussen de twee continenten om in beide richtingen ontwikkeling te stimuleren.

Hun genereuze schenking van boeken en kunstwerken helpt ons om te werken naar ons doel om een — door de Zwarte gemeenschap aangestuurd en gecontroleerd — archief dat documentaire, audiovisuele, digitale, materiële en artistieke werken met betrekking tot de Zwarte diaspora in België zal verzamelen. Dit omvat historische publicaties, hedendaagse documenten, persoonlijke documenten en zeldzaam materiaal geproduceerd door mensen van Afrikaanse afkomst - waaronder wetenschappers, professionals, gemeenschapsgroepen, activisten, kunstenaars en andere individuen. Naast het verzamelen heeft dit initiatief ook tot doel het gebruik en onderzoek van collecties te bevorderen door middel van wetenschappelijke middelen, tentoonstellingen, gemeenschapsbereik, studentenprogramma's en publieke betrokkenheid.

Het verzamelen van deze materialen verbetert de documentatie van de huidige geschiedenis van Zwarte mensen in België en biedt toekomstige toegang tot de woorden, gedachten en acties van vele individuen en organisaties in de late 20e eeuw en later.

Dergelijke donaties maken echt het verschil voor ons, en we zijn enorm dankbaar!

Uw steun is voor ons van onschatbare waarde. Als je specifieke vragen hebt over onze missie, neem dan zeker contact met ons op!