FATOUMATA DIAWARA

Date: 12/03/22

Time: 19:00

Location: Antwerp

Description : FATOUMATA DIAWARA

Organization/Artist: De Roma

FATOUMATA DIAWARA - Saturday 12/03 • Event: link • Location: De Roma – Turnhoutsebaan 286, 2140 Antwerpen

• Time: 20:00 – 0:00

• CST: Yes

• Tickets: Link

• Partners: De Roma

“Ik wil niet in het Engels of het Frans zingen, omdat ik mijn Afrikaanse roots wil eren. Maar ik wil ook een moderne sound, omdat die hoort bij de wereld waarin ik leef. Ik ben een traditionalist met zin voor experiment”, zo verklaart Fatoumata Diawara haar heel eigen stijl. Net als haar grote voorbeeld Oumou Sangaré, waarbij ze nog als backing optrad, zingt ze in de Wassoulou-traditie van haar thuisland Mali. Maar net als Oumou scoort ze wereldwijd met een universele sound en boodschap.

In 2011 breekt Fatoumata Diawara wereldwijd door als zangeres met haar debuutalbum Fatou, in 2018 volgt het even grote succes met Fenfo. In de zes jaar tijd die tussen de twee albums zit, vestigt ze zich in Frankrijk en werkt ze samen met verschillende Europese muzikanten en producers. Zo maakt ze het nummer Désolé met Gorillaz en Douha (Mali Mali) met Disclosure. Het eindresultaat is minder akoestisch en meer funky, maar nog altijd even aanstekelijk. De videoclip bij het nummer Nterini is een visueel meesterwerk, waarmee ze haar groei als artieste opnieuw bewijst.

Wie erbij was in De Roma in 2018, of bij haar dubbelconcert met Roberto Fonseca in 2016, weet dat Fatoumata Diawara geboren is voor het podium. Wanneer ze met internationale topmuzikanten achter haar het publiek helemaal meekrijgt met haar dansmoves, maar nog meer wanneer ze alleen met haar stem en haar gitaar een nummer inzet. Wie nu al eens wil checken hoe goed Fatoumata Diawara anno 2022 klinkt, kijk zeker naar het recent uitgezonden Tiny Desk Home Concert op YouTube.